Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü dergisi olan Akademik Sanat, tasarım ve sanatın tüm dallarıyla ilgili disiplinlerarası makaleleri okuyucu ile buluşturmayı amaçlamaktadır.
Dergimizde yayını yapılabilecek alanlar:
Ø Animasyon
Ø Animasyon ve Oyun Tasarımı
Ø Bileşik Sanatlar
Ø Çizgi Film ve Animasyon
Ø Dijital Oyun Tasarımı
Ø El Sanatları
Ø El Sanatları Tasarımı ve Üretimi
Ø Endüstri Ürünleri Tasarımı
Ø Endüstriyel Tasarım
Ø Fotoğraf ve Video
Ø Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Ø Geleneksel Türk Sanatları
Ø Görsel İletişim Tasarımı
Ø Görsel Sanatlar
Ø Grafik Tasarımı
Ø Heykel
Ø İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Ø İletişim Tasarımı
Ø Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı
Ø Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı
Ø Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım
Ø Medya Tasarımı
Ø Moda Tasarımı
Ø Müzecilik
Ø Müzik
Ø Radyo Televizyon Sinema
Ø Resim
Ø Sahne Sanatları
Ø Sanat Felsefesi
Ø Sanat Sosyolojisi
Ø Sanat Terapi
Ø Seramik Tasarımı
Ø Takı Tasarımı
Ø Tekstil Tasarımı
Ø Temel Sanat Bilimleri
ÖNEMLİ BİLGİ: Çalışmalar dosya olarak yüklenirken çalışma adı ile yüklenmesi gerekmektedir, dosyalarda kesinlikle yazar isimleri bulunmamalıdır. Çalışmaların en az 4000 kelime olması gerekmektedir, bu şartı sağlamayan çalışmalar ön kontrole alınmayacaktır. Çalışmalar yazım kurallarına dikkat edilerek şablon üzerinden yazılmalıdır. Ön kontrol bir kez yapılacak olup, ön kontrol sonrası düzeltilmeyen, şekil şartlarına uymayan çalışmalar iade edilecektir. Hakem raporları sonrası yazarlara düzeltme için 15 günlük süre verilmektedir, bu süre içerisinde dönüş sağlamayan yazarların çalışmaları reddedilecektir.
DUYURU: TR dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri 2020 yılı için çeşitli değişikliklere gitmiştir. Bunlardan birisi de “Etik Kurul Onay” belgesidir. Ayrıntılı bilgi için yazım kuralları sonunda yer alan not kısmına bakınız.
Dergimize çalışmalarınızı göndermeden önce lütfen Etik İlkeler ve Yayın Politikası ile Yazım Kurallarını inceleyiniz.
YAZIM KURALLARI
1. SAYFA YAPISI:
Yazılar, üst 2,5 cm, alt 2,5 cm, sağ 1,5 cm, sol 1,5 cm cilt payı sıfır (0), cilt payı yeri sol kenar boşluklu yazılmalıdır. Metin iki yana yaslı olmalıdır.
2. BAŞLIKLAR:
Tüm metinde Times New Roman yazı tipi kullanılmalı, başlıklar önce sonra 6 nk ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
Makale Başlığı: Türkçe başlığın tamamı büyük harf, 14 punto, kalın ve ortalı olarak yazılmalıdır. Türkçe başlığın hemen altında İngilizce başlık yer almalı ve başlıkta her kelimenin ilk harfi büyük harf, 12 punto, kalın, kırmızı, ve ortalı olarak yazılmalıdır.
3. MAKALENİN YAZARI/LARI:
Yazar ad soyadları, 10 punto, kalın ve sağa dayalı olarak yazılmalıdır. Adın ilk harfi ve soyadın tamamı büyük harflerle yazılmalıdır. Yazarların bilgileri, akademik unvan, üniversite, fakülte (yüksek okul), bölüm veya kurum ile e-posta adresini içermeli, aralarına virgül konularak 8 punto ile yazılmalıdır. (Bu kısım, çalışmanız hakemlerden onay alarak geçtiği takdirde sizden istenecektir, ilk etapta çalışmanızı isimsiz göndermeniz gerekmektedir.)
4. METİN BAŞLIKLARI
Özet/Abstract: Yazının ilk sayfasında, yazar isim/lerinden sonra Türkçe/İngilizce özetler başlığı 10 punto, kalın, kırmızı ve ortalı; metin ise 9 punto, önce sonra 0 nk, tek satır aralığı ve iki yana yaslı yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce olarak yazılacak özet (abstract) 200-300 kelime ile sınırlandırılmalıdır.
Anahtar Kelimeler başlığı 9 punto, kalın, kırmızı, sola dayalı olarak en az 3 en çok 5 kelime ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük, diğer kelimeler küçük olacak şekilde yazılmalıdır.
Extended Abstract / Genişletilmiş Özet: Özet ve Abstract sayfasından sonra Türkçe makaleler için 500-800 kelime arasında Extended Abstract, İngilizce makaleler için ise 500-800 kelimelik Türkçe Genişletilmiş Özet eklenmelidir. Başlık 12 punto, kalın, sola dayalı ve büyük harfle yazılmalı; metin ise 9 punto, önce sonra 6nk, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olmalıdır.
Giriş: Extended Abstract / Genişletilmiş Özet sayfasından sonra yeni bir sayfadan başlanarak, “GİRİŞ” başlığı 12 punto, kalın, tamamı büyük harfle numara verilmeden sola dayalı olarak yazılmalıdır.
Metin alt başlıkları ise her kelimenin ilk harfi büyük harf, 12 punto, kalın, ve sola dayalı olarak yazılmalıdır. Başlıklar rakam düzeninde GİRİŞ, 1., 2., 3., 3.1., 3.1.1., SONUÇ, KAYNAKÇA... şeklinde numaralandırılmalı, 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
Metin Yapısı: Yazılar, Times New Roman yazı tipinde, tek satır, önce sonra 6 nk paragraf aralıklı ve 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
5. METİN İÇİ ATIFLAR:
Atıf usulü olarak dipnot değil, metin içi dipnot kullanılmalıdır. Metin içi dipnotta Yazar(lar)ın Soyadı, kaynağın yılı, sayfa numarası ya da numaraları verilmelidir. Örneğin (Dessler, Masserton, Sticks, 2000:9-13), şeklinde olmalıdır. Daha sonraki metin içi atıflar da ise, birden çok yazar olması halinde (Dessler vd., 2000:15) şeklinde gösterilmelidir.
6. FORMÜLLERİ NUMARALANDIRMA:
Metin içerisinde kullanılan formüllere (1), (2), ... şeklinde verilecek numaralar ilgili formülün en sağında yer almalıdır. Formüllere yapılan atıf formül numarası ile yapılmalıdır. Formül numarası verilirken, “aşağıdaki formül” ya da “yukarıdaki formül” gibi ifadelerden kaçınılmalıdır. Formüller ya da denklemler “Equation Editor” ya da “MathType” ile yazılmalıdır.
7. TABLO, ŞEKİL, GRAFİKLER:
Görsellerinizi tablo içine koymanızı ve tabloların ortalı olmasını rica ederiz. Resim, Tablo, Grafik ya da Şekillerin başlığı 9 punto, ilk harf büyük, ortalı, kalın ve tek satır aralığı ile yazılmalı, kaynak ise metin içi atıf şeklinde gösterilmelidir. Örnek: Resim 1. Kültürel eserler, (Wałach, 2015:449).
8. KAYNAKÇA YAZIMI:
Kaynakça APA 6 formatına göre yazılmalıdır. KAYNAKÇA başlığı 12 punto, kalın, sola dayalı ve büyük harflerle yazılmalıdır. Kaynakça metni ise alfabetik olarak, 9 punto, önce sonra 6nk ve tek satır aralığı ile ve ikinci satır asılı 1cm olarak yazılmalıdır.
Örnek:
Dönmez, İ, E., Dönmez, I. (2013). Ağaç Kabuğunun Yapısı ve Yararlanma İmkânları: 2010 Yılı Çınar Ağacı Örneği, SDÜ Orman Fakültesi Dergisi, 14: 156-162.
Kazgan, G. (2000). İktisadi Düşünce (9. baskı), İstanbul: Remzi Kitabevi.
URL 1: https://www.timetoast.com/timelines/laszlo-moholy-nagy-0926c647-8bc0-465a-b671-9bddaaae8636, Erişim Tarihi: 30.04.2020.
(İnternet kaynakları alfabetik olarak T harfinden sonra URL 1: , URL 2: şeklinde devam etmelidir. Metin içinde ise (URL 1) şeklinde belirtilmelidir).
9. EKLER:
Ekler, Kaynakça’ dan sonra verilmelidir. Bunlara metin içindeki atıflar “EK Tablo: 1, EK Şekil: 7 ya da EK Grafik: 5 şeklinde yazılmalıdır.
Makale Şablonu için
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/16628
NOT: Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.